Exempelprogram

Naturskola med Vi gör tillsammans-temat

3 nätter (Kirjais Kursgård i Nagu, utfärd till skärgårdsby och övernattning på en öde ö)

Dag 1

• Ankomst och inkvartering
  • Lunch
  • Introduktion till lägerskolan – info om trygghet, bekanta oss med platsen
  • Vänskapslekar och samarbetsövningar, diskussion om resultaten
  • Samling och info
  • Orientera tillsammans
  • Fritid för t.ex. frisbeegolf, badminton, gå till bybutiken

Dag 2

• Frukost
  • Avfärd mot Stenskär, där vi är med och tar upp nät med en lokal fiskare. Vi vandrar Stenskärs naturstig och bekantar oss med öns historia och klättrar upp i utsiktstornet med fantastisk utsikt.
  • Sedan åker vi över till Gråsö där vi får njuta av nyrökt fisk till lunch och övar oss på vildmarkskunskap som att göra upp eld. Vi simmar och grillar korv och sätter upp tältet där vi övernattar.

Dag 3

• Vi lagar morgongröt med trangia och tar sedan ner tältet. Tid att simma och meta mm.
  • Med båt tillbaka till Kirjais
  • Lunch
  • Undersökning av naturens mångfald, bekanta sig med naturtyper och arter. Vi ser vad det finns för nyttiga växter i närheten, t.ex. ätbara eller sådana som funkar som myggmedel.
  • Samling och info
  • Bastu och kvällsmål, diskussion om erfarenheter från den öde ön.
  • Läggdags

Dag 4

• Packa och städa
  • Lekfull lägeravslutning, där vi också återkopplar till under lägret behandlade saker.
  • Resan hemåt börjar

Priset för denna helhet år 2019 är 279 € /elev, 216 € /vuxen och inkluderar skatt samt logi och de omnämnde måltiderna, dock inte resan från hemorten till Kirjais och tillbaka.

Exempel med naturskolans grundprogram

Såhär kan en lägerskolvecka se ut.

• Förbindelsebåten avgår från fastlandet.
  • Ankomst, inkvartering
  • Introduktion till lägerskolan – Vi bekantar vi oss med näromgivningen och naturen via lekar och uppgifter. Vi pratar om säkerhet och ordningsreglerna.
  • Samarbetslekar
  • Middag
  • Samling och info – Varje kväll samlas vi före eller efter middagen för ca 30 minuter för att få information om kommande program och för att skriva dagbok mm.
  • Kvällsmål och fritid

• Frukost
  • Forntidsverkstad (tidsresa, stenåldersskola, framtidens arkeologer)
  • Lunch
  • Vildmarkskunskap: att förbereda en naturutflykt
  • Lägga nät
  • Bastu

• Frukost
  • Ta upp näten, fiskens anatomi
  • Lunch
  • Mat från naturen och användning av trangia
  • Fladdermusteori
  • Fladdermusutfärd

• Frukost
  • Marinbiologisk forskningsstation (undersökning av vattenkvalitet, bottendjur, djur på stranden, göra akvarium)
  • Vildmarkskunskap: orientering i naturen
  • Bastu
  • Lägerbål med program, korv och pinnbröd

• Packa
  • Lekfull lägeravslutning
  • Hemfärd

Priset för denna helhet år 2019 är 295 € /elev, 225 € /vuxen och inkluderar skatt samt logi och de omnämnde måltiderna, dock inte resan från hemorten till lägerskolplatsen och tillbaka.

Be om offert!