Menu

Vildmarkskunskap

Skärgårdens mångsidiga natur kan man njuta av på många olika sätt. Vissa trivs på stugan om somrarna, med alla dess bekvämligheter, andra seglande mellan hamnarna. Om man riktigt vill fördjupa sig och känna sig som en del av naturen, är friluftslivet definitivt det bästa alternativet. Att vara ute i vildmarken medför ändå olika utmaningar. När det är omöjligt att ta sig inomhus och övernattningen sker i tält eller under bar himmel, är kunskap om rätt slags klädsel livsviktig. Utöver det är orientering, att göra upp eld och att binda sår också väldigt nyttiga färdigheter att kunna i friluftslivet.

 

Under temat vildmarkskunskap lär man sig färdigheter relaterade till friluftslivet genom att själv pröva på dem under naturskolelärarens vägledning. Samtidigt får deltagarna också allmännyttig information om naturvänligt friluftsliv och allemansrätten. Beroende på hur fördjupande program man väljer, kan man  antingen skrapa lite på ytan av olika vildmarkskunskaper eller så kan de mest äventyrslystna till och med få en spännande tältövernattning mitt i skärgårdsnaturen på en öde ö.

Vildmarkskunskap

Vi behandlar olika färdigheter med betoning enligt önskemål. Vi förbereder oss på rätt sätt och går på en vandring där vi kan öva olika saker i praktiken; orientering, att använda kniv, att göra upp eld (ifall det är möjligt).

Att göra upp och hantera eld

Vi lär oss om regler och säkerhet när det gäller eld. Om möjligt, gör var och en själv upp eld och vi har lägerbål. 

Mat i naturen och användning av trangia

Grupperna får recept på mat från naturen, får samla in maten och tillreda den i trangia. Sedan smakar vi på alla gruppers rätter.

Navigation och säkerhet till sjöss

Vi lär känna några sjömärken och övar bl. a. knopar och att kasta livring.

Fiske med nät

På kvällen ror halva gruppen ut och lägger näten. Följande morgon ror den andra halva gruppen ut och tar upp näten. Tillsammans reder sedan båda grupperna upp näten och vi tar reda på vilka fiskar vi fått. I bästa fall får vi också tillreda vår egen fisk!

Paddling

Vi bekantar oss med paddlingens grunder under ledning av en paddlingsinstruktör och paddlar en kort sträcka i närheten av stranden. Avgiftsbelagd programservice.

Klättring

Vi får pröva på att klättra under ledning av en klättringsinstruktör. Avgiftsbelagd programservice.

Skogsutfärd och övernattning i TENTSILE tält

Detta endast på Kimitoön. Vi får pröva på att sova en natt i ett tält som är uppspänt i luften mellan träd. Avgiftsbelagd programservice.

Tältutfärd på öde ö

Vi tillbringar en natt i s.k. sissitält (ett mindre halvplutontält) ute på en öde ö. Till programmet hör även friluftskunskap och lägerbål om möjligt. Platsen är Gråsö som hör till Stenskär ögrupp på Gullkronafjärden. Transporten till ön ingår inte i lägerskolans grundpris.

 

Be om offert!