Menu

Ympäristötietoisuus

Saaristomeren luontokoulun ohjelmissa ovat luonto ja ympäristö aina olleet keskeisessä asemassa, jatkossa mahdollisesti jopa enemmän kuin aikaisemmin. Luontokoulun perustamisaikoina keskityttiin Itämeren paikallisiin ongelmiin, kuten rehevöitymiseen. Nykyään Saaristomeren ja Itämeren ympäristöjen ja alueiden omien haasteiden lisäksi on nähtävä ne osana suurempaa globaalia kokonaisuutta.

Ilmaston lämpeneminen on ollut tiedossa vuosikymmeniä mutta ihmiskunta on vasta hiljattain herännyt siihen, kuinka kriittinen tilanne oikeasti on. Toinen maailmanlaajuinen ongelma on muovijäte, joka kerääntyy eri keskittymiin luontoon sillä muovi ei oikeastaan hajoa. Toimenpiteitä tehdään jo isommassa mittakaavassa mutta merkittävän muutoksen aikaansaaminen kuitenkin edellyttää sekä suuria että pieniä tekoja.

Teemassa Ympäristötietoisuus opitaan mitä maailman mittakaavassa ympäristössä tapahtuu ja miten nämä asiat vaikuttavat meihin pohjolan asukkeihin. Samalla tarkastellaan Saaristomeren ja Itämeren alueen ympäristön kuntoa ja otetaan selvää mitä voidaan tehdä sekä näille paikallisille että maailmanlaajuisille haasteille.

Tulevaisuuden arkeologit

Mitä tulevaisuuden arkeologit tulevat löytämään? Miltä näyttää meidän jälkemme? Tutustumme eri materiaaleihin ja niiden ominaisuuksiin sekä mitä niille tapahtuu.

Vesistötutkimus

Jaettuina pienryhmiin tutkimme veden laatua, selvitämme mitä rehevöityminen tarkoittaa ja mitä voimme tehdä sen estämiseksi. Tutustumme veden kiertokulkuun sekä teemme sinilevätestin.

Kestävät kestit

Päivittäisiä ympäristötietoisia valintoja (kestävää kehitystä) mietitään ja ongelmia ratkotaan interaktiivisesti ja konkreettisesti järjestämällä kahdet erilaiset juhlat.

Lajitteluasema

Tutustumme tarkemmin kierrätyksen syihin ja seurauksiin. Luonnonvarojen käyttö esimerkkinä kännykkä ja farkut. Mukana on jätelain hierarkia ja ilmastoon vaikuttaminen yksinkertaisilla ja arkisilla esimerkeillä. Materiaaleihin tutustuminen ja tulevaisuuden arkeologit. Kierrätysharjoituksia joukkuekilpailun muodossa.

Ekotaidetta

Luomme taidetta löytämistämme esineistä, otetaan kuvia, ja siivoamme jälkemme.

 

Pyydä tarjous!