Menu

Saariston kulttuuri ja tarinat

Oletko koskaan kuullut tarinan haaksirikkoutuneesta purjelaivasta meren pohjassa? Entä kalastajasta, joka teki Ahdin kanssa kaupat? Entäpä saaristopeikoista? Saaristossa on satojen vuosien saatossa kerrottu lukemattomia tarinoita, joskus vankasti totuuteen perustuvia, mutta useimmiten niihin on suhtauduttava varauksellisesti. Vaikka tarinat ovatkin usein tuulesta temmattuja, niitten sisältö kuitenkin kertovat paljon kertojasta. Hän nostaa itselleen tärkeät asiat enemmän esille ja vähemmän tärkeät eivät painotu tai jopa jäävät kokonaan mainitsematta. Samalla tavalla kaikki saaristomeren alueelta kerätyt tarinat kertovat saaristolaisista ja heidän elämästään jotain yleistä, kun vertaa tarinoita ja panee merkille eri kertojien tarinoissa toistuvat aiheet. Tarinat siis kertovat meille saariston kulttuurista.

Tarinat eivät kuitenkaan ole ainoa tapa millä saaristokulttuuri ilmaisee itseään. Esimerkiksi ruoka kertoo paljon paikallisten elämästä; saaristossa ollaan ajan saatossa syöty paljon meren antimia. Musiikki on toinen kulttuurin ilmaisukeino, josta on olemassa myös saaristolle tyypillisiä muotoja. Näihin ja muihin saariston tavanomaisimpiin ihmisiin ja yhteiskuntaan liittyviin piirteisiin tutustutaan Saariston kulttuuri ja tarinat -teeman alla.

Saariston peikot

Kuulemme peikkomytologiasta ja saamme itse olla luovia paikkomaakareita!

Perinteiset pihaleikit

Kokeillaan parhaita vanhoja pihaleikkejä.

Saunailta

Saunailta saaristossa kruunataan uinnilla kylmässä tai lämpimässä vedessä!

Saariston muinaishistoria

Hyvin havainnollisella tavalla tutustumme muutamiin muinaishistorian kohokohtiin. Mietimme miltä arki näytti saman ikäisillä esihistoriallisella ajalla.

Retki lammastilalle (Kirjais)

Lammastilalla saamme nähdä lampaat ja tutustua lampaiden hoitoon. Saame syöttää ja rapsuttaa lampaita, ja jos on tuuria saamme ehkä pienen lampaan syliimme. Teemme myös huovutustyön leirikoulumuistoksi. Majoituspaikalta Kirjais kursgård on lammastilalle 4 km kävely. Tämä on lisämaksullinen ohjelma.

Merenkulun historiaa (majakat, luotsit, hylyt, ym.)

Teemme retken kylään tai saareen missä tutustumme saaren luontoon ja kulttuuriin, tai käymme museossa, tai lähdemme purjehdukselle! Päivän aikana retkilounas. Siirtyminen tapahtuu taksiveneellä tai yhteysaluksella. Mahdollisia retkikohteita on lueteltu alla. Kohteen saavutettavuus riippuu leirikoulun sijainnista – mahdolliset sijainnit on mainittu sulkeissa. Nämä retket ovat lisämaksullisia, pyydä tarjous! 

Stenskär

Stenskär sijaitsee keskellä Gullkronan ulappaa. Saaressa vierailemme kalastajaperhe Janssonin luona. Nostamme kalaverkkoja Stig Janssonin kanssa ja käymme luontopolulla. Retkilounas syödään autiosaaressa Stenskärin vieressä.

Retki soveltuu Nauvossa sijaitseville leirikouluille.

Vänö

Vänö on suhteellisen suuri ulkosaariston saari, jossa asuu noin 20 henkilöä pysyvästi. Päivän aikana kävelemme pitkin saaren luontopolkua, käymme kappelilla ja hiekkarannalla  ja vierailemme lammastilalla, jossa saamme nähdä paimenkoirat työssään. Lounas syödään vierasvenesataman kahvilassa.

Retki soveltuu Dragsfjärdissä sijaitseville leirikouluille.

Seilin hospitaalisaari

Tutustumme saareen, jossa on sijainnut mm. lepra- ja mielisairaala. Saamme kuulla saaren mielenkiintoisesta mutta järkyttävästä menneisyydestä, joka muodostaa suuren kontrastin nykyiseen idylliin kukkaniittyineen ja 1700-luvun puukirkkoineen. Saareen matkataan yhteysaluksella tai taksiveneellä.

Rosalan  Viikinkikeskus

Rosalan Viikinkikeskuksessa tutustumme rautakauden viikinkeihin ja Idäntiehen, väylään, jota merenkulkijat tuhat vuotta sitten käyttivät matkatessaan idän ja lännen välillä. Opimme myös viikinkiajan uskonnosta ja elintavoista ja teeme aikamatkan tuhat vuotta ajassa taaksepäin. Oppilaat pukeutuvat viikingeiksi ja paistavat leipää avotulella, uhraavat jumalille. Tilauksesta myös viikinkiruokaa.

Retki soveltuu Dragsfjärdissä sijaitseville leirikouluille.

Saaristokeskus Korpoström

Käymme Korpoströmin vierailukeskusessa Korppoossa. Täällä on mahdollisuus tutustua vaihteleviin näyttelyihin ja osallistua työpajoihin. Lounaan voi syödä Saaristokeskuksessa.

Retki soveltuu Nauvossa, Korppoossa ja Houtskarissa sijaitseville leirikouluille.

Bengtskärin majakka

Bengtskärin majakka on massiivinen kivirakennus pienessä saaressa Kemiönsaaren kunnassa. Korkea torni hyvin vaikuttava ja majakan historia taisteluineen ja kertomuksista saaren koulusta avaa silmät ihan uuteen maailmaan. Ja näköala tornista on tietysti upea! Bengtskäriin matkataan taxiveneelle.

Retki soveltuu Kemiönsaarella sijatiseville leirikouluille.

Huom! Säävaraus.

Sagalundin ulkoilmamuseo

Sagalundin museo on ulkoilmamuseo, jonka perustaja Nils-Oskar Jansson halusi perustaa Ruotsin Skansen mallina. Keskellä aluetta sijaitsee historiallinen ruusutarha ja alueelta löytyy 47 vanhaa rakennusta, mm. käräjätalo ja kaksi vanhaa koulua. Oppilaat saavat kokea 100 vuota vanhaa opetusmenetelmiä. Sagalund herättää historian eloon roolihahmojen ta tapahtumien kautta.

Retki soveltuu Kemiönsaarella sijaitseville leirikouluille.

Saaristopurjehdus

Jahdilla Eugenialla saamme oppia perinteisestä purjehtimisesta ja purjehduksen perusteista. Kaikki saavat osallistua purjeiden nostoon ja muuhun tekemiseen laivalla. Retki soveltuu Kemiönsaarella sijaitseville leirikouluille.

Nauvon vesillä purjehdimme Storbåten Tacksamhetenillä, joka on perinteinen saariston työvene. Mukaan mahtuu kerralla 12 henkilöä.

Pyydä tarjous!